Waar ben je naar op zoek?

De Koningsmatch

Een Koningsmatch is een samenwerking tussen een basisschool en een sportaanbieder met als doel het gezamenlijk organiseren van het sportieve gedeelte van de Koningsspelen.

De sportaanbieder kan dit doen door het organiseren van verschillende sportactiviteiten voor de kinderen, het beschikbaar stellen van de accommodatie, het geven van een clinic of het leveren van vrijwilligers.

Om dit te faciliteren hebben we een online platform ontwikkeld waar basisscholen en sportorganisaties op een laagdrempelige manier met elkaar in contact kunnen komen en waar aanbod en vraag bij elkaar komen. Met behulp van het platform kunnen beide partijen een Koningsmatch maken.

Ben je een basisschool of sportorganisatie én geïnteresseerd in de Koningsmatch: lees dan vooral verder! Of download hier de Koningsspelen Toolkit voor sportaanbieders. 

Sportaanbieders & De Koningsmatch

Wil jij als vereniging of sportaanbieder jouw hulp aanbieden bij de organisatie van de Koningsspelen. Hieronder lees je hoe het werkt. 

Wat zijn de voordelen?

 • Gelegenheid om kinderen in beweging te brengen en/of leden te werven;
 • Mogelijkheid om een structurele relatie op te bouwen met scholen; 
 • Maatschappelijke betrokkenheid creëren. 

Hoe werkt het?

 • Vanaf september 2024 kan je op deze pagina aangeven dat jouw sportorganisatie graag een school wilt helpen bij de organisatie van de Koningsspelen;
 • Na het aanmelden kun je op de 'Persoonlijke Koningsspelen Pagina' eenvoudig zien welke basisscholen uit de buurt meedoen;
 • Andersom zien basisscholen op hun 'Persoonlijke Koningsspelen Pagina' welke sportaanbieders er in de buurt willen helpen met het sportieve gedeelte;  
 • Met één klik kun je contact zoeken met de basisschool.

Basisscholen & De Koningsmatch

Als school kan je aangeven dat je graag hulp wilt van een sportaanbieder bij het sportieve gedeelte van de Koningsspelen.

Hieronder lees je hoe het werkt. 

Wat zijn de voordelen?

 • Ondersteuning bij het actieve gedeelte van de Koningsspelen; 
 • Gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met de sportaanbieders in de buurt;
 • Eenvoudige manier om een duurzame relatie op te bouwen met sportaanbieders in de omgeving.

Hoe werkt het?

 • Vanaf januari 2025 kun je jouw school inschrijven voor de Koningsspelen 2025;  
 • Laat via het inschrijfformulier weten dat je interesse hebt in een Koningsmatch;
 • Op jouw 'Persoonlijke Koningsspelen Pagina' zie je vervolgens een overzicht van de sportaanbieders in de buurt die een sportactiviteit die graag willen helpen bij het sportieve gedeelte van de Koningsspelen;
 • Je kunt nu eenvoudig contact opnemen met een of meerdere van deze sportaanbieders.

 

Koningsmatch in Dronten: verbinden, bewegen en samenwerken

Elk jaar weten de enthousiaste buurtsportcoaches van Sport in Dronten en De Meerpaal maar liefst 1700 kinderen in beweging te brengen tijdens de Koningsspelen. Ze maken een Koningsmatch met 20 basisscholen en nemen de organisatie van het sportieve gedeelte op zich.  

Benieuwd hoe ze dat doen? Lees dan snel verder...

Klik hier voor meer informatie over de Koningsmatch

Tennis- en padelclinics een hit tijdens de Koningsspelen in Beverwijk

Elk jaar zijn de Koningsspelen bij LTC DEM een groot succes dankzij de tennis- en padelclinics die zij organiseren. Een mooie Koningsmatch, waar kinderen uit de groepen 6 t/m 8 van drie basisscholen actief deelnemen aan verschillende activiteiten.

Benieuwd hoe LTC DEM dit organiseert? Lees dan verder...

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

Zo zorgt Spurd ervoor dat iedereen meedoet!

In Purmerend en De Beemster pakken ze groot uit. Op vrijdag 21 april organiseert Sportstichting Spurd de Koningsspelen voor alle reguliere basisscholen in die gemeenten. Die dag gaan zo’n 6.000 kinderen eerst gezond ontbijten op school om vervolgens met veel energie te gaan genieten van de sportactiviteiten. Maar daar blijft het niet bij! Op vrijdag 14 april organiseert Spurd ook de 'Unieke Koningsspelen' voor alle kinderen uit het speciaal basisonderwijs. Daar nemen nog eens zo’n 650 kinderen aan deel! Benieuwd hoe ze dat organiseren? Lees dan snel verder...

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

Joris maakt Een-Tweetjes met scholen, sportaanbieders én buurtsportcoaches

Joris Maier, JOGG-regisseur in Buren en Neder-Betuwe, legt ook dit jaar de lijntjes tussen de lokale scholen, de sportaanbieders en buurtsportcoaches. In de twee gemeenten nemen 20 basisscholen deel aan de Koningsspelen, met ruim 2000 leerlingen. Benieuwd hoe hij dit als JOGG-regisseur doet? Lees dan snel verder!

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

Een-Tweetjes in Kaatsheuvel - de Moer

Kaatsheuvel en De Moer maken zich op voor de Koningsspelen 2023. Waar zij eerder al actief bewogen, voegen zij daar dit jaar ook het gratis Koningsontbijt aan toe. Zo maken zij er voor alle kinderen een gezond en sportief Een-Tweetje van. Meer weten over dit Een-Tweetje? Lees dan snel verder.

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

‘Monkeys’ gezien in Oudewater en Woerden?!

Fast Forward Sports organiseert tijdens de Koningsspelen een freerunclinic voor de groepen 7 en 8 van maar liefst 10 basisscholen in de gemeente Oudewater en Woerden. Voor de komende editie in 2023 doen zij dat al voor de 9e keer voor circa 400 leerlingen. Een groot succes dus! Het geheim: de populariteit van de sport, de leerzame methode en goede samenwerking met de basisscholen. Klik op de button om meer over het geheim te lezen. 

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

Zó zorgt Zevenaar ervoor dat alle kinderen mee kunnen doen!

Als sportservicebureau is Ataro in de gemeente Zevenaar ook actief voor de Koningsspelen. Dit doen zij al voor het elfde jaar op rij. Zij zoeken met lokale sportaanbieders de samenwerking op om zo voor 16 basisscholen het sportieve gedeelte van de Koningsspelen te organiseren. Benieuwd hoe zij dit doen? Lees snel verder!

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

Give and go in Hardinxveld-Giessendam

In Hardinxveld-Giessendam zijn de River Trotters als ambitieuze basketbalclub hard bezig hun sport te promoten. De kans om tijdens de Koningsspelen veel nieuwe kinderen een basketbalclinic aan te bieden, laten ze dan ook niet schieten. Lees verder en kom erachter hoe zij dit doen.

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

Een voor allen en allen voor één!

Volleybalvereniging de Musketiers vierde afgelopen jaar haar 50-jarig jubileum! En als ware sportliefhebbers hield dat jubileum ook in dat er een heel uitgebreid aanbod op de Koningsspelen kwam. In Elst was het feest! Lees snel verder en kom erachter hoe de Musketiers een sportief Oranjefeest organiseerde.

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

Twee vliegen in één... homerun!

“Vier x wijd, loop maar naar het eerste honk." Dit is slechts een van de aanwijzingen die Camiel Schreuder van Honkbalvereniging De Panters geeft. Tijdens de Koningsspelen ontvangt deze vereniging uit de gemeente Tiel gemiddeld 7 klassen van 4 basisscholen met in totaal 180 leerlingen. Meer weten over deze Koningsmatch? Lees dan vooral verder!

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

Gezond ontbijten, ook in Harderwijk

Ze zijn er al vanaf de eerste editie bij: GA! Harderwijk. Gezond Actief Harderwijk maakt zich met alle sport- en cultuurprofessionals op voor de 11e editie van de Koningsspelen in 2023. Weten hoe ze dat doen en hoe ze het gratis Koningsontbijt onderdeel maken van het programma? Lees dan snel verder! 

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

Mooi voorbeeld van een Koningsmatch: ouders organiseren Koningsspelen in gemeente Renkum

Basisscholen, sportverenigingen en/of gemeenten nemen vaak het initiatief om de Koningsspelen te organiseren. In de gemeente Renkum doen ze het net even anders. Benieuwd hoe zij de Koningsspelen organiseren? Lees dan vooral verder!

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch

Koningsmatch groot succes voor golfvereniging De Batouwe

Meedoen met de Koningsspelen, een succesvolle dag hebben met enthousiaste kinderen en uiteindelijk twee nieuwe leden noteren! Golfvereniging De Batouwe uit de gemeente Buren is dit gelukt. Deze vereniging besloot om zich aan te melden voor de Koningsmatch om de golfsport en de vereniging bekend te maken bij de jeugd in de buurt. Zes groepen van vijf basisscholen waren aanwezig tijdens de Koningsspelen van 2018.

Klik hier voor meer informatie over deze Koningsmatch