Waar ben je naar op zoek?

Succesvolle Koningsspelen in Reusel door Koningsmatch-initiatief van AVR'69

3 april 2019 - In het dorp Reusel wordt het op 12 april 2019 één groot feest. Alle 800 leerlingen van de drie basisscholen uit het dorp komen dan samen op het sportveld. Dit is allemaal het gevolg van het initiatief van de lokale atletiekvereniging AVR’69.

Foto: © Fiona Bijl

Het vuur was aangewakkerd 
Ben Maas is één van de initiatiefnemers bij AVR'69 die met het idee kwam om de Koningsspelen voor de basisscholen in Reusel te organiseren. Ben was gymdocent op meerdere basisscholen en kreeg van hen allen de vraag of hij iets kon betekenen bij het organiseren van de Koningsspelen. Hij maakte direct de connectie met zijn club AVR’69. "Voor de club is het een mooie manier om de club onder de aandacht te brengen bij meer mensen," aldus Ben. 

Toen Ben dit idee deelde met andere vrijwilligers was het vuur aangewakkerd. "De eerste editie - vijf jaar geleden - was enorm geslaagd," vertelt Ben. "Niet alleen voor de leerlingen en de basisscholen, maar ook voor AVR'69. Er kwam zo ongelofelijk veel energie vrij die dag. Toen wisten we het zeker; hier moeten we mee door gaan. Na afloop van de basisschoolleerlingen kregen  we tekeningen opgestuurd als dank. Echt geweldig was dat.”

Samen doen is het motto
Op de vraag waarom de Koningsspelen zo'n succes zijn in Reusel geeft Ben Maas het volgende antwoord: "AVR’69 doet het niet alleen en kan het ook niet alleen. De slogan van de gemeente Reusel-De Mierden ‘Samen doen’ sluit ook naadloos aan op wat wij doen: samen de Koningsspelen organiseren.  

Toen het idee vijf jaar geleden ontstond, hebben alle partijen in een vroeg stadium om de tafel gezeten met de scholen. Dit heeft er voor gezorgd dat iedereen een steentje bijdraagt om de dag tot een succes te maken. Zo zorgen de scholen voor vrijwilligers en regelen ze het vervoer van de leerlingen naar het sportveld. De gemeente heeft de vereniging de eerste editie eenmalig een aanjaag-subsidie gegeven, daarmee konden ze bijvoorbeeld sportmaterialen en vlaggen kopen.

Het initiatief is niet onopgemerkt gebleven
Ben Maas vertelt dat het organiseren van de Koningsspelen de vereniging ook zeker wat heeft opgeleverd: “Wij zien een lichte stijging  van het aantal jeugdleden. Maar dat is niet waar we het voor doen. We willen bekendheid creëren voor de club in het dorp. Dat is gelukt! Zo ver ik weet is iedereen laaiend enthousiast en op straat wordt er gesproken over de Koningsspelen en onze club. Het initiatief is zelfs in de gemeenteraad gedeeld.”

Hoe zien de Koningsspelen er in 2019 in Reusel uit?
Tijdens de aankomende Koningsspelen zijn 800 leerlingen van de drie basisscholen uit het dorp aanwezig. Gezamenlijk openen ze de dag en daarna gaan 600 leerlingen naar het actieve programma van AVR’69. 200 Kleuters gaan naar korfbalvereniging Rosolo waar ook een programma voor ze is georganiseerd. Vrijwilligers van AVR’69, combinatiefunctionarissen, studenten, opa’s, oma’s, tantes, ooms en ouders helpen allemaal om de dag succesvol te laten verlopen.  

Alleen maar winnaars in Reusel
In totaal zijn er 120 vrijwilligers betrokken die helpen in de drie zones: Athletics Champs (programma vanuit de atletiekbond), Spelen (samenwerkingsspelen) en Zone XXL (voetbal, trefbal, slagbal etc.). Ben Maas: "Een tijd geleden was er een enorme strijd tussen de kinderen en zelfs tussen de basisscholen. Toen is het idee geboren om in de bovenbouw gemengde teams te maken. De teams bestaan dus uit leerlingen van alle drie de verschillende basisscholen. De gehele dag staat in het teken van samenwerken. En dus niet op winnen en verliezen. Maar uiteindelijk zijn er alleen maar winnaars tijdens de Koningsspelen."

Ben jij geïnspireerd geraakt en zou jij eventueel meer informatie willen over deze specifieke Koningsmatch? Of wil jij graag volgend jaar ook zo’n Koningsmatch? Klik dan hier of neem contact op met Danielle den Hertog via danielle@koningsspelen.nl.   

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Doorgaan