Waar ben je naar op zoek?

Koningsmatch met een winters tintje: de 11scholenfietstocht in Leeuwarden!

28 januari 2019 - Al jaren wacht Nederland op die ene strenge winter die ons de Elfstedentocht gaat brengen. Fietserbond Fryslân kon niet langer wachten en zette een 11scholenfietstocht op. Veertien scholen met in totaal 1000 deelnemers verzamelden zoveel mogelijk stempels bij de andere deelnemende scholen om bij terugkomst een 11scholenfietstocht-kruisje te ontvangen.

Kees Mourits, provinciale vertegenwoordiger en voorzitter van de Fietsersbond afdeling Fryslân, is de initiatiefnemer van deze 11scholenfietstocht in Leeuwarden. Een fietstocht die onderdeel uitmaakt van het schoolfietsplan van de Fietserbond. Met dit schoolfietsplan wil de bond het fietsen onder schoolkinderen op een leuke manier stimuleren en daarmee ook hun fietsvaardigheid verbeteren.

“Het doel van de 11scholenfietstocht is om kinderen - op een leuke en uitdagende manier - fietsvaardiger te maken en een bijdrage te leveren aan de doelstelling van de Koningsspelen: kinderen met plezier laten bewegen," zegt Kees Mourits.

Stempelposten, koek & zopie en een kruisje
De route van de tocht liep vanaf het Leeuwarder Bos als meest noordelijke punt tot aan het ‘It Tredde Ste’ in Irnsum als meest zuidelijke punt. Deelnemers konden kiezen uit verschillende afstanden en gingen op pad met een route- en stempelkaart. Scholen fungeerden als stempelpost, Koek & Zopie tent en zorgen voor de meefietsende (ouder)begeleiders. Na het inleveren van de volle stempelkaart ontvingen alle deelnemers het enige echte Koningsspelen 11scholenfietstocht kruisje. 

Ook de Fietserbond was met haar vrijwilligers aanwezig bij dit mooie initiatief. Zij stonden langs de route voor de kinderen met pech onderweg, de weg kwijt waren of andere vragen hadden. 

Verbinding tussen scholen onderling
De Koningsspelen zijn het perfecte moment om een dergelijk event met meerdere scholen tegelijkertijd te organiseren vindt Kees Mourits. "Veel scholen willen graag iets leuks organiseren tijdens de Koningsspelen, maar ze hikken nog wel eens tegen de organisatie aan. Met zo’n evenement kan je een school helpen. En bijkomend voordeel: de 11scholenfietstocht zorgt voor een prachtige verbinding tussen de scholen. Zo komen de leerlingen elkaar tijdens het fietsen en bij de stops geregeld tegen en komen ze met elkaar in contact."

Niet alleen Leeuwarden, ook in de rest van Nederland
De afdeling Fryslân van de Fietsersbond ontving vele positieve reacties van scholen, ouders en kinderen. Om die reden vindt de 11scholenfietstocht alweer voor de derde keer plaats én heeft de bond de ambitie om de 11scholenfietstocht een groter te maken. Niet alleen in Leeuwarden, maar ook in de rest van Nederland.

Ben jij geïnspireerd geraakt en wil jij ook een Koningsmatch maken? Klik dan hier. Of heb je interesse in een 11scholenfietstocht bij jou in de gemeente? Neem dan contact op met Danielle den Hertog via danielle@koningsspelen.nl.

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Doorgaan