Waar ben je naar op zoek?

Magische Koningsmatch tussen verzorgingshuis Het Woolde en basisschool de Woolderschool

28 januari 2019 - Sinds 2016 gebeurt er iets bijzonders tijdens de Koningsspelen in Hengelo. Niet alleen basisschoolleerlingen vieren de Koningsspelen, maar ook ouderen van een verzorgingshuis. Lees verder om meer te weten te komen over deze bijzondere, mooie samenwerking.

Joyce Weegenhuisen is initiatiefneemster en kartrekker van een mooie samenwerking tussen basisschool ‘De Woolderschool’ en verzorgingshuis “Carintreggeland Huis Het Woolde”. Joyce is als moeder van een leerling betrokken bij de school en als verpleegkundige werkzaam bij het verzorgingshuis. Hierdoor zijn de lijntjes kort en is ze aan de slag gegaan met de Koningsmatch. En met succes! In 2019 hebben de basisschool en het verzorgingshuis alweer voor het derde jaar een Koningsmatch. 

Jong + oud = magisch
“Er gebeurt iets heel bijzonders, iets magisch, wanneer je jong en oud samenbrengt. Ik geloof namen in de kracht van het verbinden van jong en oud, " zegt Joyce Weegenhuisen. "Jong en oud leren van elkaar en op deze manier kunnen we kinderen in contact brengen met de oudere doelgroep en zien ze water in een verzorgingshuis gebeurt. Je ziet dan ook dat de kinderen het normaal gaan vinden om in het verzorgingshuis te komen. Dat is heel mooi om te zien."

Ouderen leren om te genieten van de kleine dingen, maar ook bijvoorbeeld hoe ze met een iPad om moeten gaan. Groep 4 is buiten de Koningsspelen om langs geweest om de ouderen dit te laten zien. “Ze leren heel erg veel van elkaar door het samenzijn en dat is het allerbelangrijkste,” aldus Joyce. 

Activiteiten tijdens de Koningsspelen
Tijdens de Koningsspelen deden kinderen oud-Hollandse spelletjes – zoals koekhappen en sjoelen – en de bewoners konden onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers toekijken. Een aantal ouderen deed zelfs mee met de activiteiten. Joyce: “Het was een fantastische dag: collega's, vrijwilligers en ouders van de Woolderschool kwamen meehelpen met de organisatie.”

De droom van Joyce
Joyce wil graag anderen inspireren met deze Koningsmatch. Ze hoopt hiermee de zorg in een positief daglicht te plaatsen. “Het zorg-vak is zo mooi; er moet echt aandacht gegeven worden aan de positieve dingen. Door middel van dit initiatief en het delen ervan hoop ik dit te bereiken." En met resultaat! Een meisje dat op de basisschool zat heeft nu een bijbaantje bij het verzorgingshuis en heeft de ambitie om verpleegkundige te worden en in Het Woolde stage te lopen. Ondertussen droomt Joyce verder. Zij hoopt ook anderen verzorgingshuizen en basisscholen te inspireren jong en oud te verbinden. De Koningsspelen en de Koningsmatch is volgens haar daar uitermate geschikt voor!

Ben jij geïnspireerd geraakt en zou jij eventueel meer informatie willen over deze specifieke Koningsmatch? Of wil jij graag ook zo’n Koningsmatch? Klik dan hier of neem contact op met Danielle den Hertog via danielle@koningsspelen.nl.   

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Doorgaan