Nieuwsberichten

Koning en Koningin openen 5e Koningsspelen in VeghelRuim 1,2 miljoen kinderen doen mee aan de vijfde Koningsspelen

Veghel, 21 april 2017 – Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben vanochtend de Koningsspelen geopend op basisschool ‘De Vijfmaster’ in Veghel. Een speciaal jaar, want dit jaar viert de Koningsspelen haar vijfjarig bestaan. De Koning en Koningin gaven na het Koningsontbijt het startsein voor de sportdag waarna traditiegetrouw het optreden van Kinderen voor Kinderen plaatsvond. Aan de Koningsspelen doen dit jaar maar liefst 1.269.952 miljoen kinderen afkomstig van 6.001 scholen mee; dit aantal komt het dichtst in de buurt van het record van 1,3 miljoen deelnemers tijdens de eerste editie. Dit zijn basisschoolleerlingen uit Nederland, het Caribisch gebied en Nederlandse scholen in het buitenland.

De landelijke opening vond plaats in Veghel op de recent geopende basisschool ‘De Vijfmaster’. Een subtiele verwijzing naar het jubileumjaar. Bij binnenkomst werd het Koningspaar ontvangen door burgemeester Marcel Fränzel, de Commissaris van de Koning Wim van de Donk en leerlingen van ‘De Vijfmaster’. Bovendien werd het Koningspaar bij binnenkomst verwelkomd door jeugdorkest Phoenix van de muziekschool Veghel. Het jeugdorkest bracht vol enthousiasme ‘lang zullen ze leven’ ten gehore ter ere van het jubileum van de Koningsspelen en met een knipoog naar de verjaardag van de Koning volgende week. De openingspresentatie werd verzorgd door de drie sportieve zussen Merel, Tessel en Sanne van Dongen die alle drie aan topsport doen of hebben gedaan.

Voor het vijfde jaar op rij sporten meer dan een miljoen basisschoolleerlingen op de laatste vrijdag voor Koningsdag tijdens de Koningsspelen en daarom is het thema van dit jaar Feest!. De subthema’s geven de vijf belangrijkste elementen van de Koningsspelen weer: Feest & Verjaardag, Sporten & Bewegen, Muziek & Dans, Goed Ontbijten en Samen Plezier.
Traditiegetrouw beginnen de Koningsspelen voor veel deelnemende scholen met het Koningsontbijt. Vervolgens dansen en zingen de kinderen bij wijze van warming-up op het lied van Kinderen voor Kinderen, dit jaar Okido. Iedere school is vervolgens vrij het sportieve deel van de dag zelf in te vullen; zelfstandig of in samenwerking met een sportclub uit de buurt of de gemeente. De Koningsspelen wil deze samenwerkingen stimuleren en heeft daarom vorig jaar de Koningsmatch in het leven geroepen. Sportverenigingen en bassischolen krijgen met dit initiatief de kans om via een database direct in contact te komen en elkaar te helpen bij het organiseren van de sportactiviteiten tijdens de Koningsspelen. Dit heeft geleid tot mooie samenwerkingen voor de dag zelf en op de langere termijn. Ook op De Vijfmaster is er samenwerking met vrijwilligers uit de wijk; zo gaat wereldkampioen Freerunning Bart van der Linden met de kinderen freerunnen over obstakels op het schoolplein.

Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen: “Fantastisch dat er tijdens deze Feest!-editie weer meer dan 1,2 miljoen kinderen meedoen aan de Koningsspelen. Samen lekker ontbijten, sporten en spelen, wat is er nou leuker? En, sporten is niet alleen leuk maar ook belangrijk; door voldoende te bewegen verbeteren de schoolprestaties namelijk ook. Toen we vijf jaar gen, kinderen en partners zorgt ervoor dat het de vijfde keer is dat we dit sportieve Oranjefeest mogen organiseren. Ik ben daar heel trots op en geniet vandaag dan ook vleden de Koningsspelen bedachten ter ere van de inhuldiging van onze Koning dachten we dat het eenmalig zou zijn. Maar het voortdurende enthousiasme van de scholeolop. Naast alle vertrouwde partners helpen steeds meer gemeenten en sportverenigingen bij lokale vieringen van de Koningsspelen – genoeg enthousiasme dus voor de komende vijf jaar!”

Koningsspelen in 2018 op vrijdag 20 april
De Koningsspelen vinden in 2018 plaats op vrijdag 20 april. Scholen en gemeenten kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor de volgende editie van de Koningsspelen via www.koningsspelen.nl.